Konular

Tc Ukrayna Kiev Büyükelçiliği
Ukrayna Büyükelçiliği vize rejimi
Ukrayna hakkında genel ülke bilgileri
Kiev'e seyehat hakkında genel bilgiler
Ukrayna dili coğrafi konumu seyahat bilgileri vize ücretleri

Ukrayna'da üniversite okumak isteyenler için
Ukrayna hakkında genel ülke bilgileri

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği turizm alanındaki gelismeler

Ukrayna hakkında genel bilgiler

 

 


 

Kısa Kısa

.: Ukrayna ismi, Eski İslav Dili'nde "sınır ülkesi" manasına gelmektedir; ancak şimdi bilimsel çevrelerde başka görüşler de mevcuttur. Ukrayna, Slavlar'dan önce sırayla İskitler, Hunlar, Hazar Türkleri, Kıpçaklar ve Altınordu-Tatarlar tarafından kontrol edilmiştir.

.: Tüm SSCB devletlerinde olduğu gibi Ukrayna'da da ekonomi ve üretimin bütün sektörleri başta Rusya olmak üzere diğer Sovyet Cumhuriyetlerine bağlıydı. 1991'de SSCB dağıldıktan sonra Ukrayna'da bir çok fabrika, işletme kalmıştı ancak yeni kurulan devletler derin ekonomik ve siyasal krizler yaşamakta oldukları için Sovyetler zamanındaki ilişkiler kesilmişti; işletmeler, fabrikalar çalışamıyordu. Yeni piyasa koşullarında ekonominin yeniden hayata dönüştürülmesi ve canlandırılması senelerce sürdü; haksız özelleştirme sonucu SSCB'den kalan fabrikaların çoğu yeni oligarşinin temsilcilerine neredeyse bedava satılmıştı. Şimdi Ukrayna'nın ekonomisi biraz da olsa canlanmış durumda, yavaş yavaş çalışmaktadır.

.: Ukrayna ile ilişkilerimiz Sovyetlerin dağılmasıyla hız kazandı. Karşılıklı olarak ithalat ve ihracatta bulunan iki ülke yakın geçmişte gerçekleşen Turuncu devrimi ile de bu ilişkilere hız vermiştir. 2005 yılı verileri itibarıyle iki ülke arasındakı ticaret Ukrayna lehine fazla veriyor gibi gözüküyorsa da, Türkiye Ukrayna'dan ağırlıklı olarak hammadde almakta, buna karşılık da mamül ürün satmaktadır.


Adres

Fransız Konsolosluğu Arkası
Ana Çeşme Sok 5/2-1 Taksim İstanbul

Tel: 0212 293 93 35(pbx)
Fax: 0212 243 74 63

E-posta: bilgi@vizeislemleri.com

 

 


Ukrayna dili coğrafi konumu seyahat bilgileri vize ücretleri

 

1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Ukrayna cumhuriyeti, Karadeniz'in kuzey kıyısında yer alır.Rusya ile Avrupa ülkeleri arasında bulunan Ukrayna'nın başkenti Kiev'dir. Yüz ölçümü yaklaşık 600.000 kilometrekaredir. Nüfusu 47 milyon civarındadır. Türkiye ile aynı meridyende olduğu için saat farkı yoktur.Ülkenin kuzeyde olması nedeniyle Türkiye'den daha soğuk bir iklime sahiptir. hava sıcaklığı kışın kuzey doğuda -8, güney batıda -2, kırımın güney kıyılarında +4 derecedir. Temmuz ayında ise kuzey batıda +18, Kırımın güney kıyılarında +24 derecedir. En yüksek hava sıcaklığı 36 ile 42 derece arasında olup, en düşük -30 ile -40 derece arasında değişmektedir

 

Para Birimi
Para birimi 1996 yılından beri Grıvna'dır. 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200'lük banknotlar halinde piyasada bulunmaktadır. 1 USD yaklaşık 5 Grıvna'ya eşittir ( aralık 2005 itibariyle). Ayrıca Türkiye'deki kuruşa karşılık gelen Kopeka vardır ( 100 kopeka = 1 Grv.). Döviz büroları Avro ve Amerikan Doları başta olmak üzere pek çok yabancı para birimini alıp satmaktadır.

 

Bayrak
Bayrağı mavi ve sarı iki şeritten oluşmaktadır. Üsteki mavi renk gökyüzünü, sarı ise bu gökyüzünün altındaki verimli toprakları temsil etmektedir. Ülkenin çoğu yerinde görülebilecek üç başlı mızrak simgesi ise eski çağlardan buyana kullanılan ve kraliyet ailesini temsil eden bir işarettir.

 

Dini Yapı
Ülkede Hristiyan, Yahudi ve Müslüman halklar yaşamaktadır. Başkent Kiev'de 2 cami bulunurken, 3 sinagog, 11 protestan kilisesi, 5 roman Katolik kilisesi ve 57 Ortodoks Hristiyan kilisesi vardır.

 

Etnik Yapı
Nüfusun %72'si Ukraynalılardan, %22'si Ruslardan oluşmakla bereber Ukrayna Polonyalıların, Beyaz Rusların, Macarların, Romanyalıların, Moldovyalıların, Slovakların, Bulgarların, Tatarların ve Yahudilerin bulunduğu mozaik bir etnik yapıya sahiptir.

 

Dili
Ülkenin resmi dili Ukraynaca olmakla birlikte nüfusun yarıdan fazlası Rusça konuşmaktadır. Ülkenin doğusu ve Kırım ise büyük oranda Rusça konuşmaktadır. Ayrıca, Kırım bölgesinde ise Kırım Tatarca konuşmaktadır. Kırım Tatarca Altay dil ailesi grubunun Kıpçaklı ağzı lehçesidir.

 

Coğrafi Konum
Ukrayna, Doğu Avrupa'da bir ülkedir. Kuzeyinde Beya Rusya, kuzey doğusunda Rusya Federasyonu, batısında ise Polonya ve Slovakya, güney batısında Macaristan, Romanya ve Moldova, güneyinde ise Karadeniz ve Azak Denizi vardır. Toplam yüzölçümü 603.000 kilometrekaredir (karşılaştırmak gerekirse Türkiye'nin yüzölçümü 780.000 kilometrekaredir). Ülkenin en kuzeyinden en güneyine 900 km, en doğusundan en batısına ise 1300 km mesafe vardır. Ukrayna'nın iklimi, ılıman-kara iklimidir. Güneyinde, Kırım civarında alt tropik iklim görülür.
Ukrayna'nın başlıca şehirleri Kiev, Donetsk, Dnipropetrovsk, Odessa, Simferopol, Harkiv ve Lviv'dir.
Ukrayna'nın en uzun nehri 2201 km uzunluğu ile Dnipro (Dinyeper) nehridir ve bunun 981 km'lik kısmı ülkeyi bir baştan bir başa kat eder. Ukrayna'daki en büyük dağ sistemi 270 km uzunluğu ve 100-110 km genişliği ile Karpat dağlarıdır. En yüksek tepesi, 2061 metre yüksekliği ile Hoverla tepesidir. Karpat dağları dışında ülke oldukça düz bir arazı yapısına sahiptir. Ukrayna topraklarının %58'i ekilebilir arazidir.

 

Yönetim Biçimi
Sovyetler Birliği'nin dağılması sonucunda bağımsızlığını ilan eden Ukrayna'nın yönetim biçimi cumhuriyettir. Halk Tarafından beş yılda bir seçilen cumhurbaşkanı başbakanı atar, yapılan bu atamanın parlamento tarafından onaylanması gereklidir. Bu sistemde 2006 itibariyle ciddi değişiklikler yaşanması beklenmekte olup cumhurbaşkanı yürütme yetkilerinin çoğu başbakana devredilecektir. Cumhurbaşkanı ise sadece temsil işlevlerini üstlenecektir.
Ukrayna yönetim tarzı itibariyle 24 bölge, bir özerk cumhuriyet (Kırım) ve bölge statüsünde iki kentten (Kiev ve Sivastopol) oluşmaktadır. Başkenti Kiev'dir. Verhovna Rada (parlemento) 450 üyeden oluşmaktadır, seçimleri dört yılda bir yapılmaktadır. 26 Aralık 2004 tarihinde tekrarlanan 2.tur cumhurbaşkanı seçimleri sonucunda batı yanlısı olarak bilinen Viktor Yuşenko Ukrayna'nın Cumhurbaşkanı olmuştur.

 

Ekonomi - Tarım
Ukrayna demir, kömür, petrol ve doğal gaz açısından zengindir. Ayrıca sanayi, tarım, nükleer enerji ve uzay teknolojisi açısından da gelişmiş bir ülkedir. Metalürji, makine mühendisliği, alet imalatı, kimya, eczacılık, teknoloji, kimyevi mamuller ve ilaç sanayinde ülke iyi noktaya gitmektedir. Buğday, şekerpancarı ve ayçiçeği üretimi konusunda da ülke ihtiyaca fazlasıyla cevap veren ve üretim fazlasını ihraç eden bir konumdadır.

 

Jeopolitik Konumu
Ukrayna Slav dilinde "sınır bölge" anlamına gelmektedir. Daha önceki dönemlerde "Küçük Rusya" veya "Güney Rusya" isimleri de verilen bölge özellikle Avrupa ve Rusya arasında bulunması, Karadeniz ve Azak denizine hakim olması açısından önemli sayılabilecek jeopolitik konumdadır. Sovyetler Birliği'nden ayrılması ve bağımsızlığına kavuşmasının ardından batı doğrultusunda politikalar izlemekle birlikte Rusya ile olan tarihsel, kültürel ve ekonomik bağları sürmektedir.

 

Tarih
Ukrayna'nın tarihi Kiev Ruslarının 9. yy. da kurdukları kent devletine kadar uzanmaktadır. Bu devlet 13 yy. da Tatarlar, daha sonra Polonya ve Litvanya orduları tarafından işgal edilmiş, 1654 yılında ruslarla yaptıkları Pereyaslav antlaşması sonucunda tamamen Rus İmparatorluğu'nun kontrolüne girmiştir. Bu arada sık sık cephe değiştiren Ukrayna Kozakları 1648-1654 ve 1670'ler civarında kısa sürelerle Osmanlı himayesi altına girmişlerdir. Ukrayna 1922'de SSCB'ne dahil olmuştur.
 Sovyetler Birliği'nin dağılması sonucunda 24 Ağustos 1991'de bağımsızlığını ilan etmiştir.

 

Vize Rejimi
Ukrayna Türk vatandaşlarına vize uygulamaktadır. Turistik, ticari, özel ziyaret, öğrenci, kültür, imigrasyon, transit, bilimsel ve taşımacı vizeleri verilmektedir. Vize rejimine ilişkin en güncel bilgiler Ukrayna'nın Türkiye temsilciliklerinden alınabilir.Ülkeye girişte verilen Immigration formu pasaport kontrolünden önce doldurulur ve iade edilen kısmı seyahat süresince yanınızda bulundurulur. Ülkeden çıkışta bu parça gümrük yetkililerince geri alınır. Ukrayna'da uzun dönem çok giriş çıkışlı vizeniz olsa bile 6 aydan uzun süre kalamazsınız. Giriş çıkış yapmanız veya kendinizi ikamet adresi göstererek kayıt ettirmeniz gerekir. Ülkeye girişte 3000 USD üzerinde nakit ve değerli eşyanın beyan edilmesi gerekir. Bu yolla yanınızda 10000 USD getirebilirsiniz. Ülkeden Çıkışta da gene 3000 USD üzerinde nakdinizi beyan etmeniz gerekmektedir.

 

Ukrayna'ya Ulaşım
İstanbul Kiev arası THY ve Aerosvit Havayolları'nın her gün tarifeli seferleri bulunmaktadır. Ankara Kiev arası Motorsiç firmasının çarşamba ve pazar olmak üzere haftada iki sefer tarifeli uçuşları vardır. THY ile Odessa'ya pazartesi, perşembe, cumartesi ve pazar; Tavria hava yolları ise salı, çarşamba, perşembe ve cuma günleri uçmaktadır. Simferepol'e THY ile perşembe, cumartesi ve pazar; Tavria hava yolları ile salı ve cuma günleri uçuşlar yapılmaktadır. Donetsk'e pazartesi ve perşembe günleri Dinyepir Avia hava yolları ile uçuşlar vardır. Ayrıca Odessa İstanbul arası Ukrferry firması tarafından feribot seferleri yapılmaktadır.

 

 

 

 

 

 

KAYNAK:MIRHAYAT.NET

 


UKRAYNA VİZESİ ALMAK HİÇ BU KADAR KOLAY OLMAMIŞTI.

 

0212 293 93 35